Startpagina
Artikelen
Missie
Contact
Bedrijven
Internationaal


De Bloor Research Group heeft vestigingen in de VS, Japan, Groot-Brittannië en de Benelux. Het bedrijf claimed het meest vooraanstaande Europese onderzoeksinstituut te zijn op het gebied van informatietechnologie (IT). Men bedient een klantenlijst die 60 procent van de Times 500 omvat (de lijst van grootste bedrijven in Europa). Lees hun analyse over de overname van de Corel's Netwinder hardware door het Canadese HCC. Graag ziet men uw reactie op deze analyse tegemoet. Rob Hailstone is te bereiken via email: rob@bloor.nl, Brian Smithson als brian@bloor.nl.


COREL CORPORATION
Een analyse door Bloor Research

door Rob Hailstone en Brian Smithson

BELANGRIJKE ONTWIKKELINGEN:

  • Corel verkoopt zijn hardware-divisie Corel Computer NetWinder aan HCC (Hardware Canada Computing) in ruil voor een belang van 25 procent in HCC.
  • Corel is bekend van zijn grafische applicatie CorelDRAW en van WordPerfect Office, een product dat rechtstreeks concurreert met Microsoft Office.
  • HCC is een snelgroeiende fabrikant van SPARC/UNIX-systemen en value added reseller van UNIX- en NT-producten van onder meer Hewlett-Packard, Silicon Graphics en Sun Microsystems.

OPINIE BLOOR RESEARCH

Dit is een verstandshuwelijk dat goed zal uitpakken om de volgende redenen:

  • De organisaties hebben een gemeenschappelijke kijk op het belang van open platforms - en op Linux in het bijzonder.
  • Corel profiteert van de transactie omdat het zich voortaan kan concentreren op zijn sterkste punt - softwarepakketten voor kantoorautomatisering.
  • HCC krijgt onmiddellijk de beschikking over een concurrerende en volledig ontwikkelde lijn van op Linux gebaseerde client- en server- apparatuur.
  • Het grote belang van Corel in HCC en de vestiging van beide ondernemingen in het Canadese Ottawa garandeert dat de organisaties gebruik kunnen maken van elkaars ontwikkelingen en producten.
  • Corels belang in de snelgroeiende HCC-organisatie compenseert de eigen lage groeicijfers voor een deel, zodat ruimte ontstaat om te werken aan nieuwe producten.

Al met al heeft de transactie gunstige gevolgen voor de ontwikkeling van open computing - en van Linux in het bijzonder.

ACHTERGROND

Corel is altijd een onderneming geweest met een sterke reputatie op het gebied van zijn traditionele producten - graphics software. De beslissing om het productenpallet te verbreden via de overname van WordPerfect in 1996 bracht de onderneming in de ring met Microsoft. Afgezien van de specifieke voordelen van WordPerfect en Microsoft Office, en ondanks initiatieven als de integratie van Dragon's spraakherkenningstechnologie in WordPerfect, is het voor een ieder duidelijk dat juist de producten van Microsoft de kritieke massa hebben bereikt, die nodig was om de u de-facto standaard in de Windows-wereld te worden.

In eerste instantie probeerde Corel nog voor Microsoft te spelen, door een Office Suite op te bouwen die bestond uit welbekende, maar noodlijdende, componenten zoals WordPerfect zelf, Quattro Pro en WordPerfects Presentations software. Na een Java-versie van de Suite te hebben gebouwd, realiseerde Corel zich dat Microsoft in het voordeel was. Corel ging op zoek naar andere manieren om te groeien, overigens zonder de Office Suite te laten vallen.

Corel stuitte toen op de toenemende interesse in Network Computers (NC's) en Java. De bedoeling was een product te bouwen dat op afroep kon worden geleverd vanaf servers naar thin-client desktops. Hierdoor zouden de gebruikskosten drastisch omlaag kunnen worden gebracht. Achteraf gezien was het duidelijk dat op dit punt een aantal verkeerde beslissingen werden genomen. Java stond op een vroeg punt in de ontwikkeling en er bestond nauwelijks ervaring met de implementatie van het concept in grote omgevingen. Wat uit de inspanningen naar voren kwam was een grote, monolithische applicatie die over te weinig functionaliteit beschikte, maar implementatie van het concept in grote omgevingen. Wat uit de inspanningen naar voren kwam was een grote, monolithische applicatie die over te weinig functionaliteit beschikte, maar toch te zwaar was om real-time te distribueren naar thin clients. Deze kostbare vergissing werd door Microsoft direct opgepakt als munitie in zijn strijd tegen Java, thin clients en verder alles wat niet met Microsoft te maken had. Corel raakte in de problemen.

Hoewel de implementatie van Corel nogal wat te wensen overliet, was de algehele visie van het bedrijf correct. Er bestaat een groeiende behoefte in de industrie naar platform-onafhankelijkheid en naar een realistisch alternatief voor de lock-in door Microsoft. Sinds het falen van het Corel-project zijn er tal van discussies losgebarst in de IT-wereld. Van belang is echter dat er sinds die tijd veel meer ervaring is ontstaan in het bouwen en gebruiken van Java-applicaties. Bovendien is Linux opgedoken als acceptabel platform voor bedrijfskritische applicaties.

Dit heeft een nieuwe golf van verlangen naar 'open source computing' teweeggebracht, onder meer geëllustreerd door de brede acceptatie van de Apache webserver. Corel heeft op deze trend ingespeeld via zijn hardware-divisie Corel Computer NetWinder.

COREL COMPUTER NETWINDER

Corel Computer NetWinder is de hardware-divisie van Corel. Het is de eerste substantiële organisatie die server- en client-apparatuur levert met voorgeënstalleerd Linux. Ook is het de eerste organisatie van enige omvang die zich volledig heeft toegelegd op Linux als besturingssysteem. De modellenreeks is in zijn geheel gebaseerd op de StrongARM 275 MHz chip.

Aan de server-kant is de NetWinder WS een instapmodel webserver, geleverd met Apache software. Andere configuraties zijn onder meer:

  • de machine met de ongebruikelijke naam NetWinder Zaphod (voor de fans van 'Hitchhiker's Guide to the Galaxy'). Deze server heeft inderdaad meerdere koppen - tot maximaal 10 Zaphods kunnen worden geclusterd voor intensieve applicaties zoals graphics en databases. Dit is potentieel een ideale omgeving voor de databases die recentelijk geschikt zijn gemaakt voor Linux, maar op het moment van schrijven beschikt geen van de database-producten over ondersteuning voor een geclusterde Linux-omgeving.
  • NetWinder RM maakt het mogelijk tot 80 eenheden van een of twee processoren in een machine te monteren. Deze configuratie is bedoeld voor Internet-providers en is in staat meerdere websites tegelijkertijd te draaien.

De client-modellen uit de NetWinder-reeks zijn uiterst compact. De NetWinder DM is bedoeld voor ontwikkelingswerk en is uitgerust met een volledige set Java-ontwikkeltools.

De NetWinder NC is juist bedoeld voor eindgebruikers en biedt een flink aantal opties, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. De aanduiding 'NC' is enigszins verwarrend, gezien de gangbare context van NC-clients. De NetWinder NC is zeker geen domme terminal en beschikt wel degelijk over een eigen harde schijf. Hoewel ze niet standaard worden geleverd met ingebouwde diskettestations, kunnen ze worden uitgebreid via de parallelle en seriële poorten. Wel zijn deze machines ontworpen met het doel opgenomen te worden in een omgeving die de Network Computing architectuur ondersteunt.

Hoewel al de NetWinder-machines ontworpen zijn voor gebruik in combinatie met Linux, wordt Windows ondersteund via de client-software van Citrix. Deze software geeft clients toegang tot Windows-applicaties die draaien op een omgeving onder Windows NT Terminal Server of Citrix WinFrame.

COREL'S SOFTWARE STRATEGIE

Corel gelooft nog steeds dat platform-onafhankelijkheid de sleutel is tot een groter marktaandeel - en daarin moeten we de onderneming gelijk geven. Veel van Corels producten zijn inmiddels verkrijgbaar onder Linux en sommige producten worden geschikt gemaakt voor de Mac. Uiteindelijk zullen alle producten van Corel beschikbaar komen onder Linux.

Op het moment van schrijven bevindt Corels WordPerfect 2000 zich in de beta-testfase. In de zomer van dit jaar moet deze suite in de winkels liggen. WordPerfect is al beschikbaar op alle grotere platforms, behalve de Mac. De 2000-versie is op een groot aantal punten verbeterd, zoals mocht worden verwacht. De belangrijkste uitbreiding is de NetDocs component, die automatische publicatie op het web mogelijk maakt vanuit een grote verscheidenheid aan brondocumenten. Als output kan worden gekozen voor HTML, Adobe Acrobat of Java.

In de Office 2000 Suite van Corel wordt ook Trellix 2.0 meegeleverd. Dit geeft gebruikers van de tekstverwerker de mogelijkheid hun documenten op het web of een intranet te publiceren, zonder enige kennis van HTML. Het is duidelijk dat Corel de invloed van het web op zakelijke omgevingen heeft herkend.

De andere softwarepakketten van Corel, zoals de graphics-suite, vormen nog steeds een stil succes. CorelDRAW 9 is nu in beta-test en de populariteit van Ventura 8 is groeiende, met name in de grafische industrie. Photopaint wordt ontwikkeld tot een goed alternatief van de de-facto standaard Photoshop. Recentelijk heeft Corel een blik geworpen op de Mac-markt. Inmiddels zijn CorelDRAW en Photopaint beschikbaar voor de Apple. De pakketten worden in de VS gebundeld met Quark Xpress, het populairste dtp-pakket op de Mac. De bundeling wordt gezien als een slimme stap van Corel om meer acceptatie te krijgen in de grafische industrie.

CONCLUSIE

Microsoft heeft een opening geschapen door niet op tijd af te komen met Windows NT 5.0, inmiddels Windows 2000 genoemd. De vertraagde introductie maakt het waarschijnlijk dat ondernemingen Linux gaan zien als een haalbaar alternatief. Een aantal andere leveranciers (zoals Compaq dat altijd een trouw volger was van Microsoft) bieden hun klanten inmiddels Linux als alternatief aan op hun servers. Compaq levert 24 uur per dag en 7 dagen per week ondersteuning, anderen lijken dit voorbeeld te volgen. Bovendien vormt de NetWinder-reeks, die vanaf het begin ontwikkeld is als Linux-platform, een kosten-effectieve optie. Zeker nu deze reeks producten in handen is gevallen van een agressieve en snelgroeiende onderneming als HCC, moet NetWinder een succes kunnen worden.

Gegeven de relatie tussen HCC en Corel, profiteert laatstgenoemde direct van de omzet in NetWinder-producten. Het is te verwachten dat Corel-producten voorgeënstalleerd zullen blijven op de NetWinder-reeks. Als Corel er in slaagt op tijd robuuste en functionele producten op de markt te brengen, kan het bedrijf uitgroeien tot de voorkeursleverancier van kantoorautomatisering voor open platforms.