Startpagina
Artikelen
Missie
Contact
Bedrijven
Internationaal


De uitgever van CAD Magazin heeft een niet zo positief gevoel bij al die Open Source en Free Software. Gerard J. M. Evers vreest gruwelijke gebeurtenissen als de `wijsneuzen' hun zin zouden krijgen. Dit is een integrale weergave van het eerder in CAD Magazine van december 1998 verschenen voorwoord.


Strijd Windows NT, Java en Linux biedt gruwelijk vooruitzicht

Ziet u het al gebeuren dat Microsoft het loodje moet leggen tegen de rest van de wereld? Gestraft voor haar zwaar bevochten marktleiderschap verwezen naar de strafbank als monopolist brengen de `wijsneuzen' het besturingssysteem simpelweg om zeep, om vervolgens Linux de hemel in te prijzen. En wie betaalt daarvoor de prijs?

Je wordt er helemaal mistroostig van als je het gekrakeel in de vakbladen leest. De ene rechtzitting volgt na de andere uitspraak. Microsoft ligt als nooit te voren zwaar onder vuur. Het is nog een meevaller dat het millenniumprobleem ook niet in de schoenen van Bill Gates wordt geschoven. Maar daar hoeft hij zich inmiddels geen zorgen meer over te maken, want een `slimme' Japanse pc-fabrikant heeft onlangs middels een onderzoek aangetoond dat ``Pc's vervangen beter is dan het millenniumprobleem op te lossen'' en dat zelfs ``Grote besparingen mogelijk zijn door oude pc's op te ruimen.'' Die benadering snappen we allemaal en is in een aantal gevallen misschien nog waar ook.

Java?

Het lijkt er echter op dat de klok wederom meer dan tien jaar wordt terug gezet. Alle opgebouwde ervaring en verworven deskundigheid moet plaats maken voor no-nonsense ingrepen van `de wijsneuzen'. Die hebben voor u en voor mij en voor een ongelooflijk aantal gebruikers van pc's, werkstations en servers alvast vastgesteld dat er voor ons niets anders opzit dan spoedig afstand te doen van het ons inmiddels zeer vertrouwde besturingssysteem Windows 95/98 of NT. Als platform voor de PC en het werkstation zou het allemaal nog wel te gebruiken zijn, maar voor de toekomstige servers gaat het volgens hen helemaal niks meer worden met Microsofts Windows 2000. Want, zie je wel, NT 5.0 komt toch maar weer eens veel later dan aangekondigd, dus wordt het definitief niks meer met het product waar momenteel de halve automatiseringswereld zich van afhankelijk heeft gemaakt! Het is toch helemaal te gek dat gebruikers zich nu weer laten opjutten door op machtsovername belustigde consortia zoals Sun die tegen wil en dank ons nu weer hun `vooral eigen' Java programmeertaal door de strot wil drukken! Deze laatste heeft kortelings maar weer eens een wapenfeitje gewonnen van Microsoft. Voortaan is Java nog méér het eigendom van Sun dan het al was. En daar zijn we dan voor de toekomst als gebruikers blij mee? Met wéér een potentiële monopolist die nu samen met Netscape en gesterkt door America Online voor ons gaat uitmaken wat er goed voor ons is?

Linux?

De rampenscenario's beginnen zich zo langzamerhand duidelijker af te tekenen. Tot overmaat van ramp hebben `de wijsneuzen' nu ook hun oog laten vallen op het aloude `freeware' besturingssysteem Linux. Ja, u leest het goed `freeware'! En zoals u ook wel weet, zijn zaken die men gratis krijgt toegeworpen, over het algemeen ook `nix'. In ieder geval zou ik bedrijfskritische automatiseringsfuncties nooit toevertrouwen aan een computer waarvan het besturingssysteem `voor-nix' is gedownload van een of andere mistige webserver. Internet Explorer mocht niet gratis, maar een besturingssysteem, is dat anders? Het zal u duidelijk zijn dat beslissers intussen behoorlijk worden beziggehouden door de `verliezers' die bij gebrek aan visie, marketingpower en zelfvertrouwen alleen maar bezig zijn met het laten opwaaien van veel zand, in de hoop dat het in onze ogen terecht komt. Ik geef toe dat het de thuisgebruiker allemaal `worst' zal zijn, maar men vergist zich sterk in de invloed die hij uitoefent op de acceptatie van systemen op het werk en daar snappen die bekvechters gelukkig helemaal nix van.

Nee toch?

Gaan we dan toch weer terug naar tien tot vijftien jaar geleden, naar dure `proprietary' systemen? Lekker met handen en voeten gebonden aan de leverancier van de server hardware, met bijpassende systeemsoftware die ten dienste staat aan in Java geschreven toepassingen die op hun beurt alléén kunnen draaien op aangesloten NC's van die betreffende leverancier? De gedachte alleen al, biedt een gruwelijk vooruitzicht. En wie betaalt, na het millenniumprobleem, hiervoor de prijs?

Gerard J.M. Evers Uitgever